Компютърът – нож с две остриета

Времето, прекарано пред компютъра или синия екран, може да се окаже вредно за децата. Освен че тези занимания водят до обездвижване на тялото, не е изключено да се създаде и психологическа зависимост, предупреждава Красимира Михайлова, директор на варненското ОДЗ „Делфинче”. По думите й малчуганите усвояват изключително лесно компютърните умения. Често се случва деца да не умеят да пишат и говорят правилно, тъй като общуват най-вече виртуално.

Родителите трябва да знаят как наследниците им прекарват свободното си време. Не може те да не са наясно какво прави детето им в глобалната мрежа, казва директорката, според която в това отношение трябва да се упражнява ежедневен контрол. Майките и татковците трябва да научат и какво представлява чатът и да следят изкъсо с кого общуват отрочетата им. Компютърът по никакъв начин не може да замести живото общуване между децата и техните родители, подчертава директорката. По думите й компютърната зависимост е един от често повдиганите от родителите проблеми. Въпросът е бил обсъден на една от ежемесечните срещи-обучения на създаденото в забавачницата Училище за родители.

  Според Михайлова компютърът и телевизията трябва да се използват предимно като помощни средства. Така например учителите и родителите могат да взаимстват от глобалната мрежа различни интерактивни методи, които да използват при възпитанието и обучението на децата. Същевременно не трябва да се пренебрегват книгите и детските списания. Да четат заедно с децата си, съветва родителите педагогът. Добре би било майките и татковците да разиграват с децата си различни случки, за които се разказва в детските книги и да интерпретират развитието на събитията. Добра идея е и създаването на детски кът с детски книжки и списания, за които детето да се грижи. Родителите биха могли да положат основите на „организационна култура” у него, като му предложат да си води читателски дневник, посочва още педагогът.

Милена Радойчева

Материалът е от в. Позвънете от 07.04.2010

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: