Деца делфини

– в. Черно море    Брой 3762   Събота, 05.06.2010   Деца делфини

Най-добрите малки плувци предават уменията си на всички, които обичат водата
Когато слънцето зажули, ветрецът притихне, когато всичко замирише на лято, на ваканция, на игри и веселби кое е едно от най-приятните забавления?
Плажът!
Щастливи са децата, които всеки ден могат да се плискат в морето. Но и другите, които живеят сред гори и планини, в равни полета и китни долини, могат да се радват на топлата вода. В реките тя е бистра, бързоструйна. В басейните е топла и лечебна.
Но какво може да прави едно дете на плажа, ако не умее да плува?
Мама или татко все ще му викат – излез от водата!
А тя примамва…
Какво е решението?
Да се научим да плуваме!
Кой ще ни даде първия урок?
Във Варна има едни малки делфинчета. Не са тези, от Делфинариума. Те са щастливците, които са в ОДЗ „Делфинче“. Радват се не само на нова, модерна, красива, удобна, снабдена с прекрасни играчки градина. Те имат едно страхотно предимство!
Басейн!
Вижте снимките. Те показват всичко.
Момиченца, истински грации. А как се гмуркат! Умели плувци са, нали?
Малките приятели на водата знаят много за спорта, който предпочитат.
Плуването!
Това е много стар спорт. Най-ранните доказателства са на скални рисунки отпреди 6000 години. Първите писмени доказателства са отпреди 2000 години. Гилгамеш, „Илиада“ и „Одисея“ са други източници, по които се съди за плуването като физическо занимание от дълбока древност.

ИНТЕРЕСНО

Древните гърци не включват плуването в олимпийските си игри, но го практикуват и често строят басейни в баните си. В Япония около 36 година пр.Хр. се провеждат състезания по плуване между самураите, които са първите известни състезания по този спорт.
По време на Средновековието едно от изискванията към рицарите е да могат да плуват. През 1696 г. във Франция е написан първият справочник по плуване „Изкуството на плуването“.
Това са интересни факти. Още много могат да се открият в енциклопедиите.
Но понеже делфинчетата имат прекрасно място за плуване и зиме, и лете, е любопитно да научим кога е започнал да работи първият закрит плувен басейн. Това е станало в Англия през 1862 година.

Водна веселба с домашни любимци
Освен водните животни, много други видове животни също плуват. Повечето породи кучета са много добри плувци. Известно е, че котките мразят водата, но всъщност възрастните котки могат да плуват. Към категорията на плувците спадат и конете, лосовете и слоновете, които могат да преплуват дълги разстояния, дори в дълбоки води. И питомните, и дивите зайци могат да плуват. Морските свинчета и мишките имат много добри качества на плувци. Животните обикновено плуват, като ритат с крака във водата. Мишките използват опашката си за навигация.
Съществуват водни змии, които прекарват целия си живот във водата, но дори змиите, които са сухоземни, плуват много добре. Тъй като нямат крака, змиите плуват с извиване на цялото си тяло.

Колко са начините на плуване?
Може ли да се размахат ръце и крака във водата и така да се плува?
Истината е, че е по-добре да се познават стиловете на плуване.
Те са четири.
Първо – свободен стил,
наричан още кроул. Плува се по корем, като движението на ръцете и краката е в плоскост, перпендикулярна на водата. Ръцете и краката се движат последователно, а не едновременно. Ръцете извършват кръгови движения, а краката – надолу-нагоре.
Второ – бруст
Най-популярният стил в плуването. Плува се по корем, при което ръцете и краката изпълняват симетрични кръгови движения в плоскост, паралелна на повърхността на водата, движенията на краката и ръцете наподобяват плуването на жабите.
Трето – гръб
Наподобява кроул, като разликите са, че се плува на гръб и стартът става от водата, а не извън нея. Той е третият по скорост стил и единственият, който се плува на гръб.

Четвърто – бътерфлай, наричан и делфин
Бътерфлаят е най-изтощителният стил от посочените. Плува се по корем.

Открит урок по плуване

Advertisements

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: